Despre

Reiki si stiinta

Fenomenele implicate in vindecarea prin metoda Reiki
sunt confirmate şi explicate de ştiinţa moderna

Reiki este o metoda de vindecare şi echilibrare fondata in Japonia de catre Mikao Usui (1865-1926) şi care se afla in continua raspandire graţie simplitaţii şi absenţei efectelor nedorite, metoda fiind utilizata atat ca practica individuala cat şi in spitale. In esenţa, vindecarea/echilibrarea prin terapia Reiki survine in urma aplicarii mainilor de catre terapeut pe corpul pacientului, caruia ii este transmisa o  energie vindecatoare ale carei efecte benefice se instaleaza spontan, fara intervenţia conştienta a terapeutului. Reiki face parte din tehnicile de vindecare prin energie intre care Qi Gong şi Therapeutic Touch. Aspectele paradoxale ale acestei tehnici şi anume: iniţierea prin acordaj, obligatorie pentru viitorul practicant Reiki precum şi transmiterea energiei vindecatoare la distanţa şi in timp sunt contestate pe buna dreptate intrucat ştiinţa nu poseda certitudini asupra conceptului de energii vitale subtile. Ceea ce savanţii masoara in prezent (biofotoni, radiaţii cu frecvenţe extrem de joase sau alte emisii electromagnetice) sunt epifenomene sau fapte care trebuie considerate drept "energii vindecatoare". Cu toate acestea, se inmulţesc dovezile experimentale conform carora tehnicile energetice pot influenţa sistemele celulare sau biologice şi chiar materia nevie. Sistemele ţinta folosite in studiile efectuate pana acum includ organisme monocelulare, plante, animale de laborator, preparate celulare (celule sanguine şi canceroase, neuroni), activitaţi enzimatice, reacţii chimice in sisteme apoase şi fiinţe umane.

In cercetari independente efectuate in anii 80, Dr. Robert Becker şi Dr. John Zimmermann au incercat sa descifreze fenomenele care au loc in timpul terapiilor Reiki. Ei au gasit ca nu doar undele cerebrale (EEG) ale terapeutului şi cele ale pacientului devin sincronizate in ritmul alfa, caracteristic relaxarii profunde şi meditaţiei, ci şi pulsurile cardiace ajung la unison cu frecvenţa de oscilaţie a campului magnetic terestru, cunoscuta sub numele de Rezonanţa Schumann. In aceste momente, campul biomagnetic al mainilor terapeutului Reiki este de aproximativ 1000 de ori mai intens decat in stare normala, insa nu din cauze interne. Conform explicaţiei Dr. Becker, "undele cerebrale" nu raman confinate la nivelul creierului ci calatoresc prin corp prin sistemul perineural, tecile de ţesut conjunctiv care inconjoara nervul. In timpul tratamentului, aceste unde, la inceput ca impulsuri relativ slabe la nivelul talamusului din creierul practicantului Reiki, calatoresc cu energie sporita prin sistemul perineural ajungand şi la nivelul mainilor. Acest efect este indus in persoana tratata, iar Becker sugereaza ca prin acest mecanism este declanşata şi controlata refacerea structurilor lezate şi reechilibrarea organismului pacientului. Acesta este un alt aspect "miraculos" ale practicii Reiki, şi anume, atat terapeutul cat şi pacientul beneficiaza de tratament şi echilibrare, ceea ce face ca metoda sa fie foarte eficace.

Toni Bunnell (1997) sugereaza existenţa in timpul tratamentului, a unei conexiuni la nivel de camp bioenergetic intre terapeut şi campul terestru ceea ce permite practicantului Reiki sa se cupleze la "sursa de energie infinita" sau "campul de energie uiversala" prin intermediul Rezonanţei Schumann. Prof. Paul Davies şi Dr. John Gribben analizeaza in lucrarea "The Matter Myth" (1992) din perspectiva fizicii cuantice posibilitatea existenţei unui "univers viu" in care totul este interconectat intr-o "reţea de interdependenţa complexa". Toate aceste elemente susţin veridicitatea trairilor de "unicitate globala" şi "conştiinţa extinsa" relatate de cei care sunt trataţi sau se autotrateaza prin Reiki precum şi posibilitatea transmiterii energiei Reiki la distanţa prin campuri scalare.

In SUA, Zimmermann (1990) şi Seto (1992) in Japonia au studiat indeaproape puternicul biocamp pulsator emis de mainile practicanţilor Reiki in timpul şedinţelor de tratament. Ei au descoperit ca frecvenţa biocampului se afla in coerenţa cu undele cerebrale (EEG) şi baleiaza in ambele sensuri o gama de frecvenţe cuprinsa intre 0,3 şi 30 Hz fiind focalizata pe valorile 7-8 Hz (starea alfa, care este şi rezonanţa Schumann!). Cercetari medicale independente au aratat ca aceste frecvenţe stimuleaza vindecarea corpului uman, anumite valori fiind specifice pentru diverse ţesuturi. De exemplu, 2 Hz favorizeaza regenerarea nervilor, 7 Hz - creşterea ţesutului osos, la 10 Hz este declanşata repararea ligamentelor, iar 15 Hz stimuleaza formarea vaselor capilare.

Cercetari minuţioase arata ca Reiki scurteaza timpul de vindecare, reduce stresul, scade tensiunea arteriala şi diminueaza durerile. Doua dintre acestea merita o foarte succinta prezentare:

- Efectul tratamentului prin aplicarea mainilor asupra gradului de vindecare a ranilor a fost evaluat in raport cu martori (trataţi de persoane care nu au fost iniţiate in Reiki) in cadrul unui studiu efectuat de Wirth şi colab. (1993).  Gradul de epitelizare in zilele a 5-a şi a 10-a de tratament au fost de 50% şi respectiv 83% la lotul tratat cu Reiki faţa de 0% şi, respectiv, 33% la lotul martor.

- Efectele Reiki asupra durerii şi starii generale a pacienţilor: 120 de participanţi la studiu au fost distribuiţi aleatoriu in 4 grupe: Reiki, fals-Reiki, terapie prin relaxare şi fara tratament. Analiza statistica a relevat faptul ca: - Reiki este eficient in reducerea durerii, depresiei şi anxietaţii; - modificarile induse de terapia Reiki persista perioade lungi de timp; - acordajele par sa reprezinte o componenta esenţiala a terapiei Reiki; - pacienţii cronici care sunt stresaţi şi au dureri tind sa fie receptivi faţa de aceasta terapie. (Linda J. Dressen & Sangeeta Singg, 1998)

Date fiind rezultatele favorabile obţinute in numeroase studii similare, Reiki a devenit un adjuvant preţios al tratamentului medical, fiind folosit in clinici ţi spitale chiar de catre personalul medical pentru recuperarea bolnavilor dupa operaţii şi in convalescenţa.

 

Puterea vindecatoare a rugaciunii


Practic, toti specialistii care au studiat fenomenul de vindecare spirituala au ajuns la aceeasi concluzie: acolo, in cer, cineva ne iubeste si ne ajuta.

La Universitatea americana din Carolina de Nord, mileniul al treilea a inceput cu un experiment socant pentru lumea stiintifica: testarea puterii de vindecare prin rugaciune! O tema mistica, proprie lumii ecleziastice, devenise obiect de studiu pentru cercetatorii din domeniul medical. Un celebru cardiolog, doctorul Randolph Byrd de la San Francisco General Medical Center - California, si-a propus sa verifice actiunea credintei in Dumnezeu asupra bolnavilor cardiaci. Ignorand suspiciunea si ironia confratilor, el a intrat in legatura cu parohul unei biserici din San Francisco pe care l-a determinat sa se roage alaturi de enoriasii sai pentru un numar de 393 de bolnavi care suferisera un atac de cord. Oamenii, aflati la distanta, nu stiau pentru cine se roaga, dupa cum nici bolnavii nu stiau ca se roaga cineva pentru ei. Rezultatele studiului au fost surprinzatoare: lotul de bolnavi care beneficiase de sprijin prin rugaciune iti scurtase cu 50% timpul de vindecare fata de restul pacientilor internati in spital, iar peste 30% din ei si-au recapatat definitiv sanatatea, spre deosebire de bolnavii neintegrati in experiment.

Raportul lui Byrd a fost primit cu mare scepticism de catre comunitatea medicala americana, care a pus la indoiala profesionalismul anchetei acuzand erori de interpretare a datelor.

Iata insa ca peste doar un an experimentul a fost repetat la Kansas City's Mid-America Heart Institute utilizandu-se aceeasi metoda pe un numar mai mare de cardiaci: 990 de bolnavi care supraviatuisera unui infarct. Rezultatul a fost aproape identic: 30 % s-au insanatosit rapid ca urmare a rugaciunilor. Dr. Williams Harris, unul dintre cercetatorii care au condus studiul, s-a declarat extrem de surprins dar si fascinat de rezultatele obtinute. Cand presa i-a cerut sa rezume rezultatul cercetarilor sale, a ridicat din umeri declarand simplu ca: "Pacientii pentru care s-au rostit rugaciuni au evoluat medical mult mai bine decat ceilalti".

Cu exceptia suspiciunilor formulate de catre unii dintre confrati, cele doua experimente s-au bucurat de o larga audienta internationala, ele fiind repetate atat in Japonia cat si in Franta si Italia.

Noile studii au condus insa la noi intrebari care fac obiectul unor cercetari actuale: o rugaciune rostita la capataiul unui bolnav are putere mai mare de vindecare decat cea rostita la mare distanta de un necunoscut? Rugaciunile pentru oamenii pe care nu ii cunoastem functioneaza mai bine decat cele rostite pentru apropiati? Indiferent de natura raspunsului, cert este ca studiile efectuate pana in prezent sugereaza existenta unei structuri de energie universala, a unui spirit colectiv extrem de puternic cu influenta directa asupra bolii si sanatatii. Iata ce afirma Dr. Lewis Thomas, medic si scriitor respectat, presedinte al Sloan Kettering Cancer Center din New-York: "Trebuie sa existe cineva care determina toate aceste vindecari miraculoase, dirijand detalii atat de meticuloase, produse dincolo de intelegerea generala. Dar, pana in prezent, CINE sau CE este responsabil cu toate acestea scapa intelegerii noastre".

Practic, toti specialistii care au studiat fenomenul de vindecare spirituala au ajuns la aceeasi concluzie: acolo, in cer, cineva ne iubeste si ne ajuta.

Japonezul Yujiro Ikemi, unul dintre cei mai reputati cercetatori din domeniul remisiilor spontane (pe care lumea nestiintifica le numeste "miracole") propune urmatorul model: "Toate nivelurile de organizare ale fiintei vii sunt conectate cu altele, superioare, intr-o relatie ierarhica, astfel incat schimbarile produse la un anumit nivel implica schimbari la toate nivelele. Elementul spiritual provoaca schimbari atat de puternice la nivelul sistemului imunitar incat ii modifica organizarea la nivel subatomic determinand vindecarea". Medic practician, Yujiro Ikemi isi insoteste afirmatia cu un caz al unei bolnave care s-a vindecat spontan de scleroza in placi. Remisiile in cazul acestei boli sunt destul de frecvente, dar femeia in cauza a cunoscut o vindecare totala in zone ale corpului greu de recuperat. Si in cazul ei la mijloc s-a aflat rugaciunea. Intr-o noapte, o voce ciudata a trezit-o, indemnand-o sa ceara sprijin lui Dumnezeu. "Cere si vei avea". Emotionata de intamplare femeia a inceput sa planga si sa se roage din adancul sufletului. La un moment dat, a simtit o furnicatura in corp "ca un soi de descarcare electrica, o senzatie bizara de parca prin brate si prin picioare curgeau suvoaie de scantei". A doua zi dimineata, copiii si sotul ei au ramas siderati cand au gasit-o in bucatarie pregatindu-le micul dejun. "O remisie spontana de pe urma unei scleroze in placi este posibila", spune Yujiro Ikemi, "dar o insanatosire deplina, fara urme de boala, reprezinta ceva pe care un medic nu il poate explica. Dar, m-as bucura sa stiu cum s-a intamplat, pentru a fi capabil sa folosesc si eu acest procedeu."

Studii paralele efectuate in SUA dar in domeniul biologiei au dus la rezultate cel putin la fel de "bizare" pentru lumea stiintei: cercetatorii de la Spindrift Research Group din Oregon au descoperit ca o samanta de grau pentru care s-au rostit rugaciuni a incoltit mai repede decat altele asezate in acelasi vas de pamant.

Dar observatiile au tintit mai departe, si anume asupra continutului rugaciunii, asupra tipului de mesaj menit sa duca la un succes garantat. Oare o rugaminte precisa se indeplinea mai usor si mai repede decat una care cerea, in general, ca "voia Domnului sa se indeplineasca?". Si de data aceasta rezultatul experimentului a fost surprinzator: rugaciunile mai eficiente erau acelea care cereau sa fie incluse "in planul lui Dumnezeu" ("Faca-se voia Ta") si nu cele cu dorinte exprese aflate in planul persoanei care se ruga.

Iata una dintre concluziile facute publice de catre cercetatorii de la Spindrift Research Group in legatura cu efectele rugaciunii: "Din punct de vedere stiintific, e socant sa crezi ca o forma universala poate fi inteligenta, iubitoare, blanda si atenta la nevoile omenesti. Dar fiecare test pe baza de rugaciune ne-a dus catre existenta unei forte supreme care a ajutat bobul de grau sa-si depaseasca conditia".

Tehnica Reiki in atentia cercetatorilor

Pana la finele mileniului trecut fusesera efectuate peste 200 de studii ştiinţifice in care erau investigate atat caracterul obiectiv cat şi eficacitatea tehnicilor de vindecare spirituala. Investigaţiile au fost efectuate de medici in perioada de elaborare a tezelor de masterat sau de doctorat. In majoritatea studiilor, rezultatele au fost pozitive.

Prezentam cateva dintre cercetarile efectuate in acest nou şi fascinant domeniu al medicinei energetice:

*   Studiul efectuat de catre Wendy WETZEL pentru titlul de Master in Nursing la Sonoma State University, Fair Grove, Missouri, SUA, intitulat "Perspectiva fiziologica a vindecarii prin Reiki". In acest experiment au fost incluşi 48 de subiecţi, din care 10 formau grupul martor. La inceputul şi la sfarşitul experimentului au fost recoltate probe de sange de la toţi cei 40 de subiecţi. Cele 38 de persoane din lotul de investigat au fost iniţiaţi şi instruiţi in gradul 1 de Reiki. La toate probele de sange a fost determinate valorile hemoglobinei şi hematocritului. Dupa primele 24 de ore, la subiecţii din lotul experimental au fost gasite valori semnificativ crescute ale celor 2 parametri hematologici. La grupul martor nu au fost semnalate modificari statistic semnificative ale hemoglobinei şi hematocritului. La unul dintre subiecţii trataţi cu Reiki, a fost ameliorata anemia feripriva de care suferea.

*          In studiul efectuat de Penny DEVINE la The Evergreen State College, Olympia, Washington, ca parte a unui proiect de cercetare, au fost investigate parametrii vitali (tensiunea arteriala, ritmul cardiac, temperatura corporala şi respiraţia) la 25 de practicanţi Reiki l in prima zi de curs/iniţiere, la finele cursului de Reiki şi dupa o saptamana de la incheierea cursului. Toţi subiecţii au fost testaţi prin tehnica biofeedback. Rezultate: 24 de practicanţi au atins starea de relaxare normala, iar 12 dintre ei o stare de relaxare profunda timp de 14 minute in medie. Percepţia de catre subiecţi a fluxului de energie emis de Maestrul Reiki a fost confirmata prin masuratori feedback.

*   Daniel WIRTH dela Healing Sciences International, Orinda, California, a studiat efectele terapiei Reiki asupra vindecarii ranilor superficiale minore facute de un medic pe umarul stang la 44 de tineri studenţi. Dupa 8 zile, la 23 dintre subiecţi gradul de vindecare a ranilor era de 93,5% faţa de 67,3% la lotul martor. Dupa 16 zile, valorile au crescut la 99,3% la lotul experimental faţa de numai 90,9 la cel martor.

*          Efectul in-vitro al tratamentului Reiki asupra culturilor de bacterii in raport  cu contextul psiho-social de Rubik B, Brooks AJ, Schwartz GE. de la Institute for Frontier Science, Oakland, California (aparut in J. Altern. Complement. Med. 2006 Jan-Feb; 12 (1): 7-13.

*          Corelari biologice ale tratamentului Reiki de Wardell D.W.; Engebretson J aparut in Journal of Advanced Nursing, Volume 33, Number 4, February 2001, pp. 439-445 (7).

*          Modificari ale sistemului nervos autonom induse prin tratament Reiki de Mackay N, Hansen S, McFarlane O. de la Institute of Neurological Sciences, South Glasgow University Hospital NHS Trust aparut in J. Altern. Complement. Med. 2004 Dec; 10 (6): 1077-81.

*          A phase II trial of Reiki for the management of pain in advanced cancer patients. de Olson K, Hanson J, Michaud M.
de la Faculty of Nursing and International Institute for Qualitative Methodology, University of Alberta, Edmonton, Alberta, Canada aparut in J, Pain Symptom Management, 2003 Nov; 26 (5) : 990-7.

Rezultatele obţinute sunt promiţatoare şi deschid noi direcţii de investigare pentru explicarea şi valorificarea terapiei Reiki in profilaxie şi tratament.

Cateva utilizari recente ale terapiei Reiki in spitale:

                La Columbia Presbyterian Medical Center, NY, un reputat chirurg a folosit Reiki şi alte tehnici inrudite in timpul operaţiilor. La toţi pacienţii a fost remarcata eliminarea depresiei postoperatorii.

                Coordonatorul Serviciilor de Asistenţa Oncologica a infiinţat la Tucson Medical Center o Clinica Reiki. Tratamentul Reiki a fost aplicat ca terapie adjuvanta tuturor bolnavilor de cancer. Au fost inregistrate rezultate pozitive la toţi pacienţii trataţi. Interesant este faptul ca pacienţilor nu li se vorbea de tehnica Reiki ci despre "un schimb de energie".

                La California Pacific Medical Center, un medic pediatru in echipa cu un specialist in medicina interna au aplicat pacienţilor tratamente Reiki. Dr. Mike CANTWELL (medic pediatru) declara: "Am constatat ca tehnica Reiki este utila in tratamentul afecţiunilor acute (leziuni/dureri musculare şi osoase), migrenelor, infecţiilor acute şi astmului. Reiki s-a dovedit a fi  util şi pacienţilor suferinzi de boli cronice, in special cele insoţite de dureri refractare la tratament."

"Sesiunile de tratament Reiki detemina o accelerare a vindecarii cu mai puţine dureri" afirma Marilyn VEGA, de la Spitalul ORL din New York. "Reiki accelereaza recuperarea dupa intervenţiile chirurgicale, amelioreaza atitudinea mentala faţa de actul chirurgical şi reduce efectele negative ale medicaţiei şi ale altor proceduri medicale".

Reiki s-a dovedit a fi de un real ajutor pentru persoanele aflate in pragul morţii. "Reiki face ca trecerea in nefiinţa sa devina un proces natural pentru ca Reiki este o forţa inteligenta şi urmeaza cursul firesc al vieţii şi al morţii" (Muller şi Gunther). 

 


 

Maiestrii

     Reiki Usui
     Gendai Reiki
     Karuna Reiki 
     Seichim 7 nivele
     Ascension Reiki
     Atlantis Reiki
     Palma Budista Tibetana
     Ordinul lui Melchizedek
     Curs Ingeri
     Practician Reconectare
     Constelator
     Shamballa MDH