Despre

Istoric

Reiki in Orient

Fondatorul sistemului Reiki a fost Mikao Usui, nascut pe 15 august 1865 in satul Taniai din prefectura Yamagata, Japonia. La varsta de patru ani, micul Mikao a fost incredintat manastirii budiste Tendai de pe muntele sacru Kurama - aflat la nord de Kyoto - pentru a-si face educatia. Sub supravegherea calugarilor budisti, tanarul a invatat ki ko, forma japoneza a chikung-ului (qigong-ului), disciplina ezoterica bazata pe absorbtia din Univers a energiei (ki, qi sau chi) si circularea acesteia  prin corp. In ki ko, se folosesc meditatii, exercitii de respiratie si miscari specifice, foarte lente.


Practica ki ko aduce numeroase beneficii, printre care se numara o mai buna stare de sanatate, o stare de constiinta mai elevata s.a.m.d. Un practicant avansat de ki ko dispune de o rezerva considerabila de energie personala si, astfel, le poate oferi tratamente celor aflati in suferinta, dar pentru el exista riscul de a-si consuma energia proprie, transferand-o pacientului.

Inca din perioada studiilor sale la manastirea budista Tendai, Mikao se intreba daca nu cumva exista o solutie mai eficienta de tratament, care sa ii ofere pacientului aceleasi avantaje, fara ca terapeutul sa infrunte vreun risc.
La maturitate, sensei Mikao Usui a calatorit in Statele Unite, Asia si Europa. Cunostea teologia, medicina, psihologia. 

Nivelul sau spiritual avansat si setea sa de cunoastere fac sa fie admis in gruparea metafizica Rei Jyutu Ka, unde are ocazia sa dobandeasca cunostinte noi.In paralel, Mikao Usui devine secretarul lui Shinpei Goto, initial responsabil al departamentului de sanatate si probleme sociale, apoi primar al orasului Tokyo. Astfel, Mikao Usui are ocazia sa cunoasca nenumarati oameni influenti din viata publica nipona. Ulterior, isi dezvolta propria afacere, care devine in scurt timp o afacere de succes.


In 1914, o miscare gresita in afaceri il scoate din lumea bussiness-ului. In acel moment, decide sa se reintoarca la manastirea in care isi facuse studiile in copilarie si adolescenta. Izolat de lume, se dedica rugaciunii si unei intense practice budiste. 
In martie 1922, se retrage, pentru o meditatie de 21 de zile. In aceste 21 de zile, mediteaza, posteste, canta si se roaga. Una dintre meditatiile sale preferate este cea in care sta sub o cascada, lasand un fir de apa sa i se prelinga in crestet. Rolul acestei meditatii, astazi mult practicata pe muntele Kurama, e de a purifica si deschide chakra coroanei.
In ultima zi a perioadei sale de recluziune si meditatie, Mikao Usui traieste un satori: un flux puternic de lumina spirituala patrunde in el, prin al treilea ochi. Era vorba de energia Reiki. Intelegand potentialul acestei energii, o bucurie imensa il cuprinse. De-acum, putea oferi tratamente fara a-si consuma energia proprie.
 
In aprilie 1922, sensei Mikao Usui infiinteaza la Tokyo Usui Reiki Ryoho Gakkai (“Centrul de vindecare Reiki Usui”). Urmatorul centru similar va fi infiintat la Harajuku. Mikao Usui incepe sa ofere tratamente si initieri.
Initial, tratamentele si initierile erau gratuite dar, constatand ca pacientii si elevii nu le apreciaza in suficienta masura, Mikao Usui decide ca acestea se vor face numai contra cost. Masura e valabila pentru fiecare dintre descendentii sai.


Initial, sistemul Reiki era impartit in 6 nivele (grade), incepatorii avand nivelul 6, iar practicantii cei mai avansati nivelul 1. Denumirile acestora erau: Shoden sau Prima Invatatura (primele 4 grade), Okuden sau Invatatura Interioara (gradul 5), Shinpiden sau Invatatura Misterioasa (gradul 6).
Ulterior, d-na Takata a reunit primele 4 grade in unul singur, predat acum in intreaga lume ca gradul 1 de Reiki Usui. Din acest motiv, la gradul 1 se fac 4 acordaje.


Termenul “maestru” nu era atribuit in Japonia decat persoanelor ce au ajuns la iluminare. Totusi, Hawayo Takata a inceput sa foloseasca acest titlu in 1970, cand a inceput sa faca initieri in gradul Shinpiden. Trebuie deci precizat ca un maestru Reiki nu este, in mod obligatoriu, o persoana iluminata.
In 1923, Japonia cunoaste cel mai devastator cutremur din istoria sa, in urma caruia mor 140 000 de oameni, iar mii de cladiri sunt distruse.   Strazile erau pline de raniti, aproape toata lumea era tarumatizata.  Sensei Mikao Usui a fost alaturi de semenii sai in acest moment, oferindu-le tratamente. La fel, elevii sai. Meritele lui Mikao Usui vor fi recompensate de guvernul nipon, care-i va oferi ordinul Kun Sa To.


In 1925, Mikao Usui deschide in Nakano, Tokyo, un nou centru de tratament. In aceeasi perioada, incepe sa calatoreasca pentru a tine cursuri in intreaga Japonie. El considera ca Reiki trebuie  sa fie la dispozitia intregii omeniri, care astfel ar fi ajutata in evolutia sa spirituala. Mikao Usui ajunge sa initieze peste 2 000 de practicanti Reiki, dintre care 16 au ajuns la nivelul Shinpiden. Ne sunt cunoscute numele a 7 dintre cei 16 maestri formati de Mikao Usui: Toshihiro Eguchi, Iichi Taketomi, Toyoichi Wanami, Yoshiharu Watanabe, Kozo Ogawa, Juzaburo Ushida, Chujiro Hayashi.


Pe 6 martie 1926, sensei Mikao Usui sufera un atac cerebral mortal, in timpul unui curs de Reiki. Se afla la Fukuyama. A fost inmormantat in Tokyo, la templul Saihoji din cartierul Suginami-Ku. Alaturi, se afla o stela funerara, ridicata de studentii sai.
Dupa moartea lui Mikao Usui, Chujiro Hayashi paraseste organizatia mentorului sau pentru a-si fonda propria asociatie. Totodata, isi dezvolta propria sa maniera de tratament, in care stabileste pozitiile mainilor in functie de afectiunile pacientului etc.
 
In aceeasi perioada, erau folosite in Japonia si alte metode de vindecare prin aplicarea palmelor pe corpul pacientului. Printre acestea, se numara: tehnica Taireido (datorata lui Morihei Tanaka), Shinnoukyu-Syokushu-Shiko Ryoho (Metoda de Vindecare cu Lumina Violeta), precum si tehnicile promovate de sistemele religioase Mahi Kari si Johrei.
 
 

Reiki in Occident

In Occident, Reiki s-a raspandit datorita doamnei Takata. Hawayo Takata , cetatean american de origine nipona, s-a nascut in Hawaii, pe 24 decembrie 1900.  La  30 de ani, devine vaduva si se trezeste in situatia de a munci pe o plantatie pentru a-si intretine copiii. Efortul istovitor o imbolnaveste. Cinci ani mai tarziu, in timp ce-si vizita parintii aflati in Japonia, afla de existenta clincii de Reiki   a dr. Hayashi. Dupa patru luni de tratament, in care facea cate doua sedinte pe zi, se vindeca. Fireste, primul ei gand e sa se initieze in acest nou si minunat sistem de vindecare.
In 1936, d-na Takata primeste prima initiere in Reiki (Shoden) de la Chujiro Hayashi. Lucreaza timp de un an ca terapeut Reiki in clinica lui Chujiro Hayashi, la sfarsitul acestui an fiind initiata in Okuden. In 1937, efectueaza un turneu de conferinte, tratamente si initieri in Hawaii, impreuna cu dr. Hayashi.
In 1938, d-na Takata primeste ultima initiere de la Chujiro Hayashi, initierea in gradul Shinpiden. Fondeaza doua clinici Reiki (in Hilo si Honolulu) si incepe sa tina turnee de conferinte, de initieri si de tratamente in Statele Unite si in alte tari. Devine o figura populara in Statele Unite.
In 1970, incepe sa faca initieri la nivelul Shinpiden, ajungand sa formeze 22 de maestri Reiki pana la moartea sa, survenita pe 11 decembrie 1980.

 

 

In 1970 incepe sa formeze cursanti la nivelul Shinpiden pe care-l numeşte nivel de Maestru. Taxa pentru acest nivel era de 10.000 $, pret care a facut ca respectul fata de Reiki sa creasca.
Dupa moartea doamnei Takata, maestra Iris Ishikura a decis coborarea pretului, in scopul de a favoriza extinderea sistemului Reiki. Aceasta decizie era in ton cu dorinta lui Mikao Usui de a face din Reiki o practica pentru toata lumea. In prezent, putini maestri mai solicita o taxa de 10 000 $ pentru initierea in Shinpiden, cei mai multi avand taxe modice. E evident insa ca orice maestru are dreptul sa solicite taxa pe care o considera adecvata, iar elevul are dreptul sa frecventeze cursurile maestrului de care se simte atras mai mult.


Fiecare maestru are dreptul sa-si structureze cursul asa cum doreste. Cei mai multi maestri accepta ca elevii sai sa ia notite in timpul cursului, iar unii accepta chiar sa fie inregistrati. Reiki este un sistem deschis, flexibil, perfect adaptat omului contemporan. Eficacitatea sa indiscutabila a facut sa fie raspandit in intreaga lume, iar dupa caderea regimului comunist a patruns si in Romania. Deja dupa initierea de gradul I, in Reiki Usui, aveti acces la o terapie de mare valoare, ale carei rezultate indiscutabile, inregistrate intr-o istorie de doar cateva decenii, fac din descoperirea lui Mikao Usui una dintre marile descoperiri ale secolului XX.


Mai multe detalii le gasiti la pagina Maestrii
.
  

 

Maiestrii

     Reiki Usui
     Gendai Reiki
     Karuna Reiki 
     Seichim 7 nivele
     Ascension Reiki
     Atlantis Reiki
     Palma Budista Tibetana
     Ordinul lui Melchizedek
     Curs Ingeri
     Practician Reconectare
     Constelator
     Shamballa MDH